In de meeste gevallen zal men er pas na diverse aanvragen achter komen dat men de benodigde hypothecaire lening niet kan verkrijgen. Voor dergelijke gevallen is er vaak een ontbindende voorwaarde (het financieringsvoorbehoud) opgenomen in de koopovereenkomst.
Als de koper aan zijn zorgplicht heeft voldaan en goed en gedocumenteerd kan aantonen dat een financiering niet verkregen kan worden, kan de overeenkomst met een beroep op het voorbehoud worden ontbonden. U zit hierdoor niet vast aan de woning of de waarschijnlijk overeengekomen boete.
Het wordt echter een ander verhaal als u voor het zetten van uw handtekening kon weten dat u de hypothecaire lening (in het dagelijks taalgebruik kortweg hypotheek genoemd) niet zou kunnen verkrijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de woning € 500.000 kost en u met uw inkomen van € 24.000 per jaar nog niets eens de helft zou kunnen lenen. Een beroep op de ontbindende voorwaarde zal dan niet opgaan, en de kans is groot dat u wordt gehouden aan de overeengekomen boete van (vaak) 10% van de koopprijs. U kunt natuurlijk ook een makelaar in de hand nemen.
De Rechtbank Overijssel is in 2015 tot een vrijwel gelijkluidend oordeel gekomen. Echter, gezien de omstandigheden van dat desbetreffende geval werd in die zaak niet de gehele boete opgelegd, maar werd de boete begrensd tot de werkelijke schade van de verkoper.
Deze bijdrage is geschreven door mr. E.J.A. van Gijssel van Knoester & Kuit Advocaten . Wenst u meer informatie over ontbindende voorwaarden of over de koopovereenkomst van onroerend goed? Neem dan vrijblijvend contact op met de juristen of advocaten van Knoester & Kuit Advocaten. Zij staan u graag bij met advies.
Bron Foto de Tijd