Is de vraagprijs van een woning bieden, gelijk aan een verplichting tot aankoop?


In het mooie Steenbergen staat op Funda een huis te koop. Het huis is erg gewild en u overweegt om akkoord te gaan met de vraagprijs. Zit u hierdoor gelijk vast aan de woning?

Het antwoord is nee

 

Vraagprijs van een woning bieden. Gelijk een verplichting tot aankoop?

Uw gedane bod moet slechts gezien worden als een uitnodiging tot onderhandeling. De onderhandelingen beginnen daarbij pas op het moment dat de verkoper (al dan niet via diens makelaar) reageert.

Dat er slechts  sprake is van een uitnodiging tot onderhandeling is door de Hoge Raad (de hoogste rechter van Nederland) al in 1981 beslist, en wel in de zaak Hofland / Hennis. De Hoge Raad overwoog:
“ (…)Vooropgesteld moet worden dat een advertentie waarin een individueel bepaalde zaak voor een bepaalde prijs te koop wordt aangeboden, zich in beginsel niet ertoe leent door eventuele gegadigden anders te worden opgevat dan als een uitnodiging om in onderhandeling te treden (…) ”

Ook al gaat de verkoper vervolgens akkoord met de prijs, dan nog komt er niet direct een koopovereenkomst tot stand. Er moet namelijk over meerdere onderwerpen overeenstemming worden bereikt. Gedacht kan worden aan eventuele ontbindende voorwaarden en de wijze waarop de overdracht daadwerkelijk zal geschieden. Pas als er over alle punten overeenstemming is bereikt en handtekeningen zijn gezet, is er sprake van een koopovereenkomst.

Tot dat moment is het voor de verkoper zelfs nog mogelijk een ander bod dan het uwe te accepteren en met die bieder een koopovereenkomst aan te gaan.

Wenst u meer informatie over het aangaan van een koopovereenkomst voor een woning of ander onroerend goed? Neem vrijblijvend contact op met Knoester & Kuit Advocaten.

Bron foto geld NU

Wat is mijn huis waard ? Deel of bekijk wat klanten over ons vertellen.
U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]