Bemiddelingskosten bij huur kamer lang niet altijd toegestaan

 

Het is niet langer toegestaan dat er aan de huurder van een kamer of etage zogenoemde “bemiddelingskosten” worden gerekend. Vanaf 1 juli 2016 kan dit namelijk alleen nog in specifieke gevallen.

 

Waarop zien deze bemiddelingskosten?

 

Veelal zien deze bemiddelingskosten op de kosten die de verhuurder heeft moeten maken om door middel van een bemiddelaar een huurder te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de makelaar die op zijn eigen site en bekende verkoopsites gericht is gaan adverteren om tot verhuur te komen, en daarvoor dan kosten heeft gerekend. Op het moment dat een huurder zich dan meldt bij de makelaar en er gekomen werd tot een huurovereenkomst, dan rekende de makelaar ook nog eens bemiddelingskosten aan deze huurder. De makelaar maakte zodoende aanspraak op dubbele bemiddelingskosten. Ook voor verhuur kunt u bij Koetsenruyter makelaardij terecht. 


Wetswijziging bemiddelingskosten


Vanaf 1 juli 2016 is een wetswijziging doorgevoerd waardoor de huurder van een kamer of etage goedkoper uit zal zijn. De huurder hoeft deze bemiddelingskosten dan namelijk niet meer te betalen wanneer een bemiddelaar (bijvoorbeeld de makelaar) zowel voor de huurder als voor de verhuurder heeft opgetreden. De bemiddelingskosten zullen in die gevallen enkel voor rekening van de verhuurder komen.

Is de opdracht richting de bemiddelaar echter van de huurder uitgegaan – denk aan zeer specifieke wensen van de huurder waardoor hij niet zomaar op iedere site een woning zal vinden (bijvoorbeeld een rolstoeltoegankelijk appartement)  – dan zal het anders zijn. In dat geval zal de bemiddelaar wel gerechtigd zijn om kosten aan de huurder in rekening te brengen.

Als huurder doet u er hoe dan ook goed aan om na te gaan of bij u bemiddelingskosten in rekening zijn gebracht en of u deze bemiddelingskosten wel dient te betalen (of wellicht al heeft betaald).

Deze bijdrage is geschreven door mr. E.J.A. van Gijssel van Knoester & Kuit Advocaten. Heeft u vragen over de de bemiddelingskosten (of andere onroerend goed-kwesties) dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met de juristen of advocaten van Knoester & Kuit Advocaten . Zij staan u graag bij met advies.

Foto ANP

 

Wat is mijn huis waard ? Deel of bekijk wat klanten over ons vertellen.
U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]