Voor uw buurman is het barbecueseizoen alweer in volle gang. Avond na avond staat die barbecue weer aan…. en zit u in de rook. Kunt U daar iets aan doen ?
Een heerlijk lapje vlees van de barbecue, wie houdt daar niet van? Maar de trek kan U al snel vergaan wanneer u elke avond in de rook zit van de barbecue van uw buurman. Hoe zit dat eigenlijk; kunt u daar iets tegen doen? En wat doet u als u er onderling niet uitkomt?
Hinderen mag niet. Uw buurman mag in zijn eigen tuin doen en laten wat hij wil … tot op zekere hoogte. Volgens de wet mag uw buurman op een onrechtmatige wijze hinder veroorzaken bij zijn buren door het verspreiden van bijvoorbeeld stank, rook of gassen.
Maar wat is hinder? Overlast is subjectief; wat voor de één een gezellig barbecuegeurtje is, is voor de ander al stankoverlast. Of er inderdaad sprake is van onrechtmatige, dus niet toegestane hinder moet bepaald worden aan de hand van de aard, de ernst en de duur van de hinder en de daardoor ontstane schade. In het algemeen zult u een zekere mate van hinder door uw buurman moeten accepteren. Maar als het de spuigaten uitloopt kunt u wel degelijk tegen de overlast van bijvoorbeeld de barbecue optreden. Zo was er onlangs een bewoner die een vuur stookte in zijn tuin dat hoog opwaaide en ernstige rookoverlast bij de buurman veroorzaakte. De buurman eiste dat de bewoner alleen nog maar gebruikelijke materialen zoals brandhout zou opstoken en alleen als de wind niet overduidelijk in de richting van zijn huis zou staan. De rechter te Arnhem ( zaaknr. 115538) wees deze vordering toe.
BBQ nodig zie link
Bij wie kunt u klagen? Bijna elke gemeente heeft in haar APV opgenomen dat barbecues, etc. geen overlast mogen veroorzaken. Ook staan er vaak regels in over de brandstoffen die gebruikt mogen worden. In een brandkorf mogen bijvoorbeeld meestal alleen houtblokken gestookt worden en dus bijvoorbeeld geen snoeihout. Tip. Veroorzaakt uw buurman overlast, dan kunt u hierover klagen bij de afdeling Bouw- en woningtoezicht of de milieuafdeling van uw gemeente. Het kan wel even duren voordat de gemeente het probleem kan oplossen. Wilt u een snelle oplossing voor het overlastprobleem? Dan kunt u een rechtszaak tegen uw buurman beginnen. Nadeel wel is dat zo’n procedure geld kost. U woning verkopen kan natuurlijk ook!
Zie onze dienst woning verkoop.
Bron : Tips & Advies Vastgoed
Deel dit bericht